Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat is een veganistische levensstijl?

Wat is een veganistische levensstijl?

De wereld om ons heen verandert continu en zo ook onze gewoontes. Steeds meer mensen besluiten om veganist te worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommigen vinden het zielig voor de dieren, anderen willen graag een steentje bijdragen aan het milieu. De veehandel is namelijk een van de grootste bronnen van koolstofuitstoot. Hoewel het aantal veganisten blijft groeien, is het nog een redelijk nieuw begrip in de wereld. Wat houdt het precies in?

De definitie van een veganistische levensstijl

In het woordenboek wordt ‘veganistisch’ beschreven als ‘mensen die geen dierlijke producten eten ook geen dierlijke producten gebruiken. In andere woorden, een veganistische levensstijl betekent dat je niks eet, drinkt of draagt wat van een dierlijk onderdeel is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan biefstuk, maar ook aan een wollen trui. Dit is anders dan een vegetarische levensstijl. Hierbij worden enkel geen dieren gegeten, maar wel andere dierlijke producten gebruikt en gegeten.

Eet- en drinkgewoontes

Wanneer je besluit veganist te worden, zal er ongetwijfeld iets veranderen aan je eetpatronen. De meest voor de hand liggende producten die je niet meer zal eten zijn vlees- en vissoorten. Een biefstuk van de barbecue of een zalmtartaar zijn verleden tijd. In plaats daarvan kies je voor een veganistische burger van bijvoorbeeld kikkererwten. Maar het gaat niet alleen om het vlees van de dieren, ook om de producten die ze geven. Zo kan een koe gemolken worden voor melk en kaas en worden kippeneieren geraapt voor op brood of om koekjes mee te bakken. Mensen met een veganistische levensstijl gebruiken ook deze producten niet meer. In plaats van koeienmelk kiezen ze voor bijvoorbeeld amandel- of havermelk. Veganistische kaas wordt veel van kastanjes gemaakt. Eieren zijn wel wat lastiger te vervangen, maar vaak functioneert een goed gerijpte banaan als een prima bindmiddel!

Kleding en schoenen

Een andere grote verandering is de kleding en schoenen die je kunt dragen om een goede veganistische levensstijl te hebben. Veganisten dragen geen stoffen die gemaakt zijn van dieren. Hieronder vallen wol, leer en zijde. Voor kleding zijn deze stoffen makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld katoen, bamboo of synthetische kleding. Goede winterschoenen die niet gemaakt zijn van leer zijn wat lastiger te vinden. Maar aangezien een veganistische levensstijl steeds populairder wordt, groeit ook het aanbod veganistische schoenen. Deze worden gemaakt van PU of PVC, materialen die ook wel bekend staan als veganistisch leer. Zo houd je, je voeten goed warm zonder de huid van een dier te hoeven gebruiken!

Andere producten

Naast veranderingen in je eetgewoontes en je kledingkast, zullen ook andere producten anders worden wanneer je voor een veganistische levensstijl kiest. Denk bijvoorbeeld aan je dekbed en kussen. Vaak zijn deze gevuld met donsveren of ganzenveren. Dit past niet binnen een veganistische levensstijl. In plaats daarvan wordt vaak een speltvulling gebruikt. Ook zijn niet alle borstels veganistisch, maar worden bijvoorbeeld varkensharen gebruikt hiervoor. Hier moet je dus ook rekening mee houden.

 

Kortom, een veganistische levensstijl is dus een levensstijl waarbij iemand zonder dierlijke producten leeft. Dit gaat niet alleen om vlees, maar ook om bijvoorbeeld leer of veren. Tegenwoordig wordt deze levensstijl steeds populairder en komen er steeds meer alternatieven op de markt. Het wordt dus steeds makkelijker om op deze manier een steentje bij te dragen aan de wereld!

Gerelateerde blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱