Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Zo bescherm je je haar tegen de zon

Zomer!

We hebben het allemaal gemerkt, de dagen worden langer en dat betekent dat de zonnestralen ook steeds sterker worden. De zon kan je haar beïnvloeden, zeker als je met het mooie weer veel buiten bent. Hoe zorg je ervoor dat je je haar mooi en verzorgt blijft in de warme zon?

Haarschubben

Haar is extra gevoelig als de schubben niet zijn gesloten. Je haar glanst dan ook minder. Door hitte van stylingsapparaten of de zon kunnen je schubben open gaan staan. Dit maakt ze extra gevoelig voor UV-straling en andere invloeden van buitenaf. Resultaat daarvan is dat je haar droog wordt, sneller breekt en het ontstaan van dode haarpunten.
Om je haarschubben te sluiten is het verstandig om na het wassen van je haar een conditioner te gebruiken en/of koud na te douchen. Beide zorgen ervoor dat de haarschubben sluiten. Koud douchen na je normale douche is daarnaast nog goed voor de doorbloeding van je huid. Win-win situatie dus.

Bescherm je hoofd

Hoeden zijn tegenwoordig niet iets wat je nog veel ziet, maar toch zou je er een paar in je kast moeten hebben en natuurlijk gebruiken. Of het nu een zonnehoed is of een cowboyhoed, ze beschermen je hoofd en haar tegen de felle zon. Daar zijn ze immers voor uitgevonden. De rand van de hoed geeft daarnaast ook nog een beetje schaduw.

Een andere optie is een hoofddoek, tulband of knot/headwrap, waarbij je een sjaal om je hoofd knoopt. Vrouwen in Afrika dragen deze al langer en niet alleen omdat het er zo fashionable uit ziet met al die vrolijke kleuren, het beschermd ook hun haar en hoofhuid. En als ergens de zon fel is, dan is dat natuurlijk op de Afrikaanse vlaktes. Maar niet alleen in Afrika weten ze hoe ze zich moeten beschermen. Hoofddoeken vind je overal op de wereld.
Afro-Caribische vrouwen lijken dit fashionstatement al helemaal eigen te hebben gemaakt in onze tijd. De vrolijke kleuren staan prachtig bij hun vaak donkere huid.

Hoofddoeken zijn overigens niet nieuw in Nederland. Hoewel we ze vaak aan het verre buitenland verbinden, droegen wij ze vroeger ook. We vouwden het doek, legde hem op ons hoofd en knoopte hem onder onze kin vast. Op die manier beschermde we ons haar en hoofdhuid tegen de weersinvloeden. Of het werd gebruikt als bescherming voor het vrouwelijke kapsel in de cabrio. Ik denk dat we allemaal wel dat beeld voor de geest kunnen halen van halverwege de vorige eeuw.
Het is jammer dat zo’n veelzijdig hoofddeksel voor een groot deel is verdwenen uit het straatbeeld.

Je kunt er ook voor kiezen om je haar op te steken, vlechten of in een staart te doen. Het is natuurlijk lekker luchtig met het warme weer, maar doordat je het oppervlakte verkleint dat blootgesteld wordt aan het zonlicht, beperk je de schade.

Spoelen

Heb je gezwommen in zee of het zwembad met chloor? Spoel je haar daarna altijd goed uit, zodat er geen restanten in achterblijven. Je kunt je haren ook wassen met een heerlijke shampoobar. Zowel zeezout als chloor bleken en beschadigen je haar, dit wil je natuurlijk tot een minimum beperken. Na het zwemmen en uitspoelen kan je kiezen voor een voedend masker of olie om je haar een boost te geven. 

Extra verwennen

De warme zon droogt extra uit, niet alleen je haar, maar ook je huid. Het is verstandig om regelmatig een moment voor jezelf in te plannen. Een voedend masker voor je haar en een lekkere bodylotion of crème voor je huid is geen overbodige luxe.
Kies er wel voor om dit ‘s avonds te doen, als je huid en haar niet meer worden blootgesteld aan de felle zon.
Vergeet daarnaast niet om genoeg te drinken. Hydratatie komt voor het grootste gedeelte van binnenuit uit. Als je niet genoeg drinkt, kan je smeren wat je wilt, maar het zal niet genoeg zijn.

zo bescherm je je haar tegen de zon

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱