Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat is vegan?

Vegan

Vegan zijn is de laatste jaren enorm in opkomst. In bijna iedere winkel waar je binnen loopt zijn vleesvervangers, zuivelvervangers en andere producten voor Vega en vegan levensstijl te vinden. Wat houdt het precies in? Veganisme is een levensstijl die gericht is op het vermijden van het gebruik en de consumptie van dierlijke producten. Veganisten kiezen ervoor om geen voedsel, kleding, cosmetica of andere producten te gebruiken die dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren zijn getest.

Wat mag je als vegan niet? Denk bijvoorbeeld aan de volgende producten:

 • Leer

 • Zijde

 • Wol

 • Vlees

 • Zuivel

 • Honing

 • Eieren

Als alternatief kies je als vegan vooral voor plantaardige producten. Maar ook kunststoffen (bijvoorbeeld voor meubels) zijn een goed alternatief. Zo lang er geen dierlijke producten aan te pas komen, is een product geschikt voor een vegan lifestyle.

Lees je goed in

Het is belangrijk om je eerst goed in te lezen. Als mensen zijn we omnivoren, wat betekent dat ons maagdarmstelsel is aangepast aan een dieet dat zowel dierlijke als plantaardige voeding omvat. Bij het kiezen voor een vegan levensstijl is het wel van belang om aandacht te besteden aan het aanvullen van voedingsstoffen die normaal gesproken uit dierlijke producten worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, eiwitten en ijzer. Als je een uitgebalanceerd veganistisch dieet volgt, zullen de tekorten over het algemeen beperkt zijn en is het alleen nodig om vitamine B12 als supplement in te nemen.

Overweeg je de overstap naar een veganistisch dieet? Dan is het verstandig om jezelf goed te laten informeren door een deskundige, zoals een gediplomeerde voedingsdeskundige of diëtist. Op die manier zorg je ervoor dat je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt en voorkom je eventuele tekorten.

 

Veganisme een stap te ver?

Twijfel je nog of een volledig veganistische levensstijl helemaal bij je past en vind je het nog een stap te ver? Geen zorgen, er zijn talloze andere opties waarbij je toch kunt bijdragen aan dierenwelzijn! Een mogelijkheid is om minder vlees te eten of vegetarisch te worden. Als je merkt dat dit goed bevalt, kun je altijd later nog besluiten om over te stappen op een volledig veganistisch dieet. Er zijn ook verschillende vleesvervangers beschikbaar, zoals vegaburgers, tofu, tempeh en peulvruchten, die uitstekende alternatieven zijn wanneer je wilt experimenteren met minder vlees eten. 

Experimenteer!

Een andere leuke manier om te experimenteren met veganistisch eten is door een veganistisch bakrecept uit te proberen! Er zijn talloze bakrecepten beschikbaar voor heerlijke veganistische muffins, chocoladetaarten en koekjes. Voor een smakelijk baksel heb je echt niet altijd eieren, boter of melk nodig. Bovendien kun je zelf heerlijke veganistische smeersels maken voor op brood of toastjes, zoals hummus of een smakelijke vegan pestospread. Als je toch liever naar de supermarkt gaat, kunnen we de visvrije tonijnsalade van de Vegetarische Slager aanbevelen! Heerlijk op een broodje met rode ui, augurk en sla.

Vegan zijn gaat verder dan voeding

Vegan gaat verder dan alleen voeding, zoals je eerder al hebt kunnen lezen, gebruiken veganisten ook geen producten die zijn gemaakt van wol, leer of zijde. Gelukkig is er dan nog genoeg om uit te kiezen, zoals (biologisch) katoen of kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Ondanks dat voor de productie hiervan geen dieren worden ingezet, zijn dit niet altijd de meest milieuvriendelijke alternatieven.

Katoen

Katoen verbruikt bijvoorbeeld veel water bij de productie en er worden vaak pesticiden gebruikt om de oogst te beschermen. Een ander voorbeeld is synthetisch textiel. Dit wordt gemaakt van aardolie en laat tijdens het wassen micro- en nanovezels los die in ons drinkwater terecht komen. Hoe lekker warm hij ook is, die leuke fleecedeken met panterprint is dus niet goed voor het milieu. Zo zie je, vegan zijn én goed doen voor het milieu is soms best lastig!

Mooie alternatieven

Tegenwoordig zijn er wel veel mooie alternatieven voor leer! Het ‘vegan leather’ dat je vaak tegenkomt, is meestal gemaakt van polyurethaan en polyvinylchloride. Een synthetische stof dus. Maar steeds vaker kom je ook alternatieven tegen gemaakt van bijvoorbeeld fruit. Als we kijken naar de toekomst ziet dit er veelbelovend uit! Veel bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe soorten ‘vegan leather’ en soms zie je het zelfs al terug in de winkels. Ook voor synthetische stoffen wordt steeds meer gezocht naar alternatieven die niet zo slecht zijn voor het milieu. Zo maakt AllBirds schoenen die deels zijn gemaakt van eucalyptus!

 

Wat is vegan cosmetica?

Als je cosmeticaproducten niet op dieren zijn getest of dierlijke producten bevatten, zijn ze vegan. Je kan producten herkennen aan het zinnetje ‘cruelty-free’, deze producten zijn niet getest op dieren. Toch betekent dit niet altijd dat de producten vegan zijn, het product kan alsnog dierlijke ingrediënten bevatten. Veel voorkomende dierlijke producten in cosmetica zijn:

 
 • Karmijn

 • Keratine

 • Lanoline/wolvet

 • Bijenwas

 • Squaleen

 • Collageen

 • Retinol

 • Gelatine

 • Reuzel

 • Zijdepoeder

ff checken

Heb jij ook direct jouw favoriete crème, make-up of shampoo gepakt om te checken of deze ingrediënten erin voorkomen? Dat zou heel goed kunnen! Aan veel shampoos wordt bijvoorbeeld keratine toegevoegd om ons haar sterker te maken. Keratine komt uit hoeven en botten van slachtdieren. Melkzuren komen van nature voor in onze eigen huid en zijn daarom een graag gezien ingrediënt voor diverse soorten cosmetica. Maar de melkzuren in onze cosmetica zijn afkomstig van bloed, spieren en melk van dieren uit de veehouderij.

Bewust zijn is stap één

Door je bewust te zijn van de dierlijke ingrediënten die in onze cosmetica voor kunnen komen kun je dus een bewustere keuze maken in de winkel. Gelukkig zijn er steeds meer vegan cosmetica merken te vinden. Ook de producten van Loofy’s zijn vegan!

Nog geen vegan, maar is je interesse wel gewekt voor een wereld met minder dierenleed?

Wil je de reis naar vegan zijn starten? Dan kun je natuurlijk bij ons beginnen door je cosmetica vegan te maken. Maak samen met ons die eerste stap naar een vegan lifestyle en dat in je eigen badkamer. Ben je al over op de vegan lifestyle? Dan kun je met de producten van Loofy’s de volgende stap zetten!

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱