Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat doet shampoo met je haar?

De werking van shampoo

Wat doet shampoo met je haar wanneer jij onder de douche je lokken staat te masseren? Het voelt lekker schoon en het geeft een lekker geurtje aan ons haar. Veel meer dan dat weten de meeste mensen niet als het gaat om de werking van een shampoo. In deze blog vertellen we je alles over de ins en outs van de werking van een goede shampoo!

Wat is een shampoo?

In de basis is shampoo een reinigingsmiddel; het maakt je haar en hoofdhuid schoon. Het verwijdert onder andere talg, vet, zweet en resten van haarproducten zoals gel of haarlak. Het is dus eigenlijk een soort zeep, en deze zeep reinigt toevallig je haar. Maar wat maakt een zeep tot een shampoo? Een goede shampoo is een zeep die mild genoeg is om je hoofdhuid niet te beschadigen en je haar niet te verzwaren. Welke ingrediënten hiervoor zorgen lees je verderop in deze blog!

Vet mooie glans

Van nature worden je haren beschermd door een laagje vet. Dit laagje zorgt voor een mooie glans. Het is de bedoeling dat dit laagje intact blijft voor optimale bescherming. Het is dus belangrijk dat een shampoo de hoofdhuid reinigt zonder deze uit te drogen en de haren niet ontdoet van hun beschermende vetlaagje. Shampoos die te agressief zijn voor jouw haar kunnen zorgen voor dof, droog en beschadigt haar, gespleten haar punten en een droge, jeukende hoofdhuid.

Wat doet een goede shampoo met je haar?

Een goede shampoo is een zeep die mild genoeg is voor je hoofdhuid. Veel shampoos zijn te krachtig en reinigen te heftig. Hierdoor raakt je hoofdhuid uit balans en gaat het extra talg produceren. Je haar wordt vervolgens sneller vet en je moet nog vaker je haar wassen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Dit is ook de reden dat je haar wassen met gewone zeep geen goed idee is.

wat doet shampoo met je haar

Schuim

Bijna iedereen vindt het lekker om een bos vol schuim te hebben tijdens het haar wassen. Toch zegt de hoeveelheid schuim niets over hoe schoon je haar wordt, of hoe goed een shampoo is. De middelen die gebruikt worden om shampoo te laten schuimen zijn vaak zelfs juist niet goed voor je haar en hoofdhuid! Maar welke ingrediënten moet je dan vermijden in je shampoo? Daar vertellen we je graag meer over.

Wat doen ingrediënten in shampoo?

Een shampoo bevat verschillende soorten ingrediënten die allemaal andere functies hebben. Lang niet al deze veelvoorkomende ingrediënten in shampoo hebben ook echt een positief effect op je haar of hoofdhuid. We zetten een paar van deze ingrediënten en de effecten ervan voor je op een rij.

  • Sulfaten

Sulfaten hebben een sterke reinigende werking en ze laten je shampoo schuimen. Helaas wassen sulfaten ook het beschermende vetlaagje van je hoofdhuid, wat een negatief effect heeft op je haar en hoofdhuid.

  • Keratine en collageen

Beide ingrediënten zorgen voor bescherming van het haar. Vooral voor beschadigt haar is keratine en collageen een veelgebruikt ingrediënt. Omdat keratine en collageen een dierlijk product is zal je dit niet terugvinden in de shampoo van Loofy’s.

  • Siliconen

Als ingrediënt in shampoo zorgen siliconen voor glans en voorkomen ze gespleten punten. Een belangrijk nadeel van siliconen is dat ze je haar verzwaren waardoor het futloos wordt.

  • Parabenen

Parabenen voorkomen schimmel- en bacterievorming in je shampoo. Het is dus eigenlijk een conserveermiddel. De veiligheid van parabenen staat vaak ter discussie, de shampoos van Loofy’s bevatten dan ook geen parabenen.

Wat doet een shampoo bar met je haar?

Naast de traditionele vloeibare shampoos zie je ook steeds vaker shampoo bars. Een goede shampoo bar en een goede traditionele shampoo hebben beide hetzelfde effect op je haar. Een groot voordeel van de shampoo bar is dat deze geen plastic verpakking nodig heeft en dus ook nog eens een goede keus is voor het milieu!

Ons advies voor haar wassen

Om je haar schoon en handelbaar te houden is meer dan 2 keer per week wassen niet nodig! Hiervan word je haar sneller vet en droogt je hoofdhuid uit. Let bij je keuze voor een shampoo ook op de ingrediëntenlijst. Bevat het geen ingrediënten die op lange termijn juist een negatief effect op je haar kunnen hebben? Als laatste, kies een shampoo die goed past bij jouw haartype. In onze blog welke shampoo is goed voor je haar geven we tips voor shampoos voor verschillende haartypes.

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱