Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat is het verschil tussen tandpasta en tandpoeder?

Wat is het verschil tussen tandpasta en tandpoeder?

Wie bezig is met duurzaamheid, zal het waarschijnlijk al een keer gezien hebben; tandpoeder als alternatief voor tandpasta. Maar was is nu precies het verschil tussen tandpasta en tandpoeder? Wat zijn de voor- en nadelen? Vandaag gaan we tandenpoetsen.

Tandpasta

Tandpasta kennen we allemaal wel. We zijn ermee groot geworden en ons is geleerd om twee keer per dag onze tanden te poetsen met tandpasta. Tegenwoordig zijn er ook allerlei tandpasta’s voor gevoelige tanden, voor wittere tanden en het verkomen van bepaalde tand- en tandvleesproblemen.

Tandpasta komt voornamelijk voor in plastic tubes die slecht recyclebaar zijn. Tandpoeder zit vaak in een blikje of een glazen potje, waardoor de verpakking te recyclen is.

Fluoride

De meeste tandpasta bevat fluoride. Dat fluoride tegen gaatjes werkt, is algemeen bekend. Fluor, waar fluoride voor een deel uit bestaat, is echter een giftig gas. Hierdoor heeft fluoride voor sommige mensen een negatieve lading en dat terwijl fluoride niet gevaarlijk is in kleine hoeveelheden. Zolang je tandpasta uitspuugt na het poetsen, is het ongevaarlijk. Bij veel vuldig inslikken kan het wel problemen geven, zoals bloedarmoede.
Een alternatief voor fluoride is xylitol. Xylitol wordt gemaakt van de bast van de berk en kent daarmee een natuurlijke oorsprong. De meeste mensen zullen het kennen als een zoetstof of suikervervanger. Xylitol vermindert daar naast de aanwezigheid van bacteriën die cariës veroorzaken. Echter is het niet zo sterk als fluoride.
Let op: xylitol is zeer giftig voor huisdieren! Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn, doordat hun bloedsuikerspiegel volledig ontregelt.

Tandpasta uit een tube is makkelijk, tot de tube bijna leeg is. Wie kent de ergernis niet? Het laatste restjes krijg je er maar moeilijk uit. Dat probleem heb je met tandpoeder dan weer niet. Oké goed, tandpoeder is misschien iets lastiger smeren, maar met een tandenborstel dip je in het bakje en voila, je kunt je tanden poetsen. Het laatste restje krijg je er ook gewoon uit, zonder veel moeite.

Ander artikel over het verschil tussen tandpoeder en tandpasta

Tandpoeder

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱