Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Waarom zijn natuurlijke verzorgingsproducten zo belangrijk?

Natuurlijke verzorgingsproducten belangrijk?

In de laatste 250 jaar zijn er ontzettend veel uitvindingen gedaan, bijna aan de lopende band. Chemische processen en plastic spelen daarin een grote rol, ook als het aankomt op verzorgingsproducten.

Van producten en grondstoffen die relatief jong zijn, weten we niet altijd wat het effect op de lange termijn zal zijn. In de jaren 50 had de gemiddelde burger nog niet door wat voor effect plastic 70 jaar later zou hebben. Wie had kunnen bedenken dat we nu eilanden van plastic in de oceaan hebben drijven? 

Maar waarom zijn natuurlijke verzorgingsproducten zo belangrijk?

Een stukje geschiedenis

Sinds de industriële revolutie (1760-1840) zijn we massaal gaan produceren en zijn we steeds verder af gaan staan van natuurlijke middelen. Op de lange termijn niet altijd met een prettig effect. Sinds die periode is het aantal mensen met kanker bijvoorbeeld drastisch toegenomen. 

In de afgelopen eeuwen zijn er zo ook verzorgingsproducten geweest die op de korte termijn goed leken te werken, maar op de lange termijn juist schadelijk bleken.

Een bekend voorbeeld is Koningin Elisabeth I van Engeland die haar gezicht met lood witte. Het lood vrat met de jaren steeds meer van haar gezicht weg, waardoor de lagen make-up steeds dikker werden om de onzuiverheden te verhullen. Deze vrouw moet veel pijn hebben geleden voor het schoonheidsideaal van die tijd en het lood heeft haar waarschijnlijk ook het leven gekost.

Begin jaren 20 van de vorige eeuw werden radioactieve stoffen gebruikt in crèmes om rimpels en vermoeidheid te verbergen. Ook werd begin vorige eeuw gebruikt gemaakt van röntgenstraling om te ontharen. Haar viel hierdoor uit, maar de huid zwol ook op, verminderde de spierkracht en kregen de vrouwen uiteindelijk kanker. Je snapt wel dat dit ontharingsproduct niet een lang bestaan heeft gekend

natuurlijke verzorgingsproducten

Terug naar de basis

Des te belangrijker is het nu om terug naar de basis te gaan, terug naar de natuur en te kiezen voor producten die minder schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Tegenwoordig wordt er vaak geclaimd dat producten veilig zijn, maar er zijn producten die dat label 50 jaar geleden ook droegen en nu niet meer worden geproduceerd, omdat ze dat achteraf niet waren.

Nog steeds worden er producten gebruik in cosmetica waarvan niet zeker is of ze wel 100% veilig zijn of wat het effect op de lange termijn is. Ook worden er producten gebruik waar je vraagtekens bij kunt zetten. Een van die producten is aluminium, wat je vaak in deodorant kan vinden. 

Aluminium blokkeert de poriën in je oksels en houdt op die manier zweet tegen. Maar aluminium wordt ook opgenomen door de huid en dat terwijl bekend is dat het kankerverwekkend is. Het is dus tijd om je deodorant eens onder de loep te nemen.

Bij het gebruik van natuurlijke, niet giftige, producten is de kans op irritatie en zelfs allergie kleiner dan wanneer er chemische ingrediënten zijn toegevoegd.

De huid is een orgaan en neemt een groot deel op van wat je erop smeert. Op die manier komen er allerlei stoffen het lichaam in. Je staat er misschien niet bij stil, maar je kunt op die manier dus ook schadelijke stoffen binnen krijgen, zoals het eerder genoemde aluminium.

Als je bewust bezig bent met je gezondheid, is niet alleen beweging en goede voeding belangrijk, ook de cosmetica die je gebruikt heeft invloed op jouw gezondheid. Kies voor producten met zo veel mogelijke goede, natuurlijke ingrediënten.

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱